8 Trik Mudah & Murah Untuk Rambut Super Silky - Page 6 of 8 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
8-trik-mudah-dan-murah-untuk-rambut-super-silky

8 Trik Mudah & Murah Untuk Rambut Super Silky

Jika kamu selalu gayakan rambut dengan peralatan panas, menggunakan pelbagai produk, dan mewarnakannya dengan kerap, rambut selembut sutera ibarat angan-angan saja.

Foto: Shutterstock.com

Namun dengan produk yang tepat, kamu boleh memperbaiki penampilan dan keadaan rambut dalam beberapa minggu saja - memandangkan rambut selembut sutera hanya bergantung kepada kutikel (lapisan luar) yang sihat, menurut Steven Picciano, national artist untuk Goldwell. "Permukaan rambut kamu ibarat lapisan pada atap rumah," katanya. "Apabila kesemua lapisan tersebut (aka lapisan kutikel) diratakan dan licin dari pangkal je hujung, rambut kamu akan tampak dan terasa lembut dan berkilat - tidak bersimpul atau kusut, dan akan membiaskan cahaya serta kilauan.

Jadi jika kamu sedang berdepan dengan masalah rambut kusam, kusut dan sebagainya setiap hari, setiap minggu atau bila-bila masa, ikuti lapan tip di bawah ini untuk sihatkan 'mahkotamu' dan kembalikan kilauannya.

6 of 8
Use your ← → (arrow) keys to browse

6. Masukkan lemak baik ke dalam diet kamu

“Refleksi cahaya dan kelembutan boleh kamu capai dengan lembapan dan proper lipids,” kata Picciano. “Sukar untuk miliki rambut yang cantik, bersinar dan membiaskan cahaya jika kamu tidak mengambil minyak dalam diet seharian. Sebab itulah mengambil lemak baik seperti kekacang, avokado dan salmon sangat penting kerana ia akan meningkat jumlah lipid. Omega-3 supplement juga bagus.”

Dia juga menekankan kepentingan hidrasi dan minum air yang banyak setiap hari. “Saya tahu ia sangat obvious, tapi jika kulit kamu kering, rambut kamu juga akan kering,” tambahnya. “Jika dalaman tubuh kering, bermakna tak ada air untuk dibekalkan kepada sel. Kesemuanya adalah mengenai penghidratan yang cukup dan diet lipid yang seimbang.”

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor