8 Trik Mudah & Murah Untuk Rambut Super Silky - Page 3 of 8 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
8-trik-mudah-dan-murah-untuk-rambut-super-silky

8 Trik Mudah & Murah Untuk Rambut Super Silky

Jika kamu selalu gayakan rambut dengan peralatan panas, menggunakan pelbagai produk, dan mewarnakannya dengan kerap, rambut selembut sutera ibarat angan-angan saja.

Foto: Shutterstock.com

Namun dengan produk yang tepat, kamu boleh memperbaiki penampilan dan keadaan rambut dalam beberapa minggu saja - memandangkan rambut selembut sutera hanya bergantung kepada kutikel (lapisan luar) yang sihat, menurut Steven Picciano, national artist untuk Goldwell. "Permukaan rambut kamu ibarat lapisan pada atap rumah," katanya. "Apabila kesemua lapisan tersebut (aka lapisan kutikel) diratakan dan licin dari pangkal je hujung, rambut kamu akan tampak dan terasa lembut dan berkilat - tidak bersimpul atau kusut, dan akan membiaskan cahaya serta kilauan.

Jadi jika kamu sedang berdepan dengan masalah rambut kusam, kusut dan sebagainya setiap hari, setiap minggu atau bila-bila masa, ikuti lapan tip di bawah ini untuk sihatkan 'mahkotamu' dan kembalikan kilauannya.

3 of 8
Use your ← → (arrow) keys to browse

3. Guna kemeja-T untuk keringkan rambut, bukannya tuala

Entah siapalah yang ajar kita gosok rambut kuat-kuat dengan tuala, kan? Ini sebenarnya akan mencipta geseran yang menyebabkan kutikel rambut mencanak naik. Bila ini berlaku, kutikel akan bersimpul antara satu sama lain dan menyebabkan kusut.

“Kunci utama pada rambut licin adalah bebas geseran,” kata Picciano. “Bila rambut kamu bersimpul teruk, biasanya ia disebakan kutikel rambut terbuka. Lebih ketat kutikel, lebih sukar untuk ia terbuka, jadi rambut kamu akan licin secara keseluruhan.”

Jadi, cuba bertukar daripada tuala penyebab geseran kepada cotton T-shirt. Dan jangan gosok kepala dengan kasar, sebaliknya balut rambut dengan kemeja-T dan perah air dari pangkal rambut ke hujung.

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor