8 Kesilapan Yang Mungkin Kamu Lakukan Ketika Membersihkan Wajah

8 Kesilapan Yang Mungkin Kamu Lakukan Ketika Membersihkan Wajah

Jangan kamu berani-berani cuci wajah tanpa tip ini...

We know, we know – membersihkan wajah sangat mudah, kan? Basahkan muka, tenyeh produk pencuci, bilas - siap! Tetapi, ia tidaklah seringkas itu kerana terdapat pelbagai jenis produk pembersih di pasaran, dan jika kamu tidak skrub wajah dengan betul, ia boleh beri kesan pada kulit.

7 of 8
Use your ← → (arrow) keys to browse

7. Tak baca kandungan yang disenaraikan

Ramai antara kita yang hanya belek bahagian depan botol pembersih wajah bila membeli – mampu menyingkir solekan dan membersihkan liang pori? Great, campak dalam troli. Tapi bila kamu abaikan senarai kandungan, kamu akan terlepas perkara penting, seperti bahan kimia yang mungkin memberi kesan alergi. Contohnya, sodium lauryl sulphate adalah ejen pembuih yang biasa, tetapi ia juga merupakan harsh aggressor jika digunakan setiap hari. Wangian di dalam pembersih juga serupa, dan ia tak perlu, jadi belek sehabisnya bila kamu browsing di Sephora okey.

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor