8 Kaedah Perancang Kehamilan Tidak Selamat Yang Masih Diamalkan Sehingga Kini - Page 9 of 9 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
8 Kaedah Perancang Kehamilan Tidak Selamat Yang Masih Digunakan Sehingga Kini

8 Kaedah Perancang Kehamilan Tidak Selamat Yang Masih Diamalkan Sehingga Kini

9 of 9Next
Use your ← → (arrow) keys to browse

8. Herba

Kaedah ini diamalkan di Vietnam antara tahun 40-an sehingga 70-an, namun dikatakan ada yang masih mengamalkannya sehingga kini. Mereka yang mengambil minuman herba ini percaya ia mengganggu penempelan sprema dan menghalang kehamilan.

Realitinya, penggunaan ubat-ubatan herba yang tidak terkawal boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang dan kerosakan hati kerana ia mungkin mengandungi bahan kimia toksik atau logam berat, atau mempunyai tindak balas berbahaya dengan ubat lain. Oleh kerana dos juga tidak dipantau, herba yang diambil secara pekat mungkin mempunyai kesan yang tidak diketahui.

 

UNFPA Viet Nam/Nguyen Minh Duc

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor