8 Kaedah Perancang Kehamilan Tidak Selamat Yang Masih Diamalkan Sehingga Kini - Page 8 of 9 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
8 Kaedah Perancang Kehamilan Tidak Selamat Yang Masih Digunakan Sehingga Kini

8 Kaedah Perancang Kehamilan Tidak Selamat Yang Masih Diamalkan Sehingga Kini

8 of 9
Use your ← → (arrow) keys to browse

7. Biji Mangga

Penggunaan biji mangga sebagai pencegah kehamilan merupakan tradisi kuno di Yaman yang telah kembali menjadi trend disebabkan akses terhad terhadap kaedah pencegah kehamilan moden. Biji mangga akan dihancurkan dan diminum dengan air pada hari kelima selepas haid, dan wanita tersebut dinasihatkan agar tidak mengambil madu, susu atau antibiotik sepanjang minggu.

Sama seperti pil moden, mereka percaya jika diamalkan secara bulanan mampu bertindak sebagai kontrasepsiyang berkesan sehingga sehingga tujuh tahun. Kaedah ini tidak selamat kerana ia menggalakkan wanita untuk melakukan hubungan seks tanpa perlindungan dengan anggapan yang mereka tidak akan hamil.

 

X shockingly unsafe methods of contraception people are still using today

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor