8 Kaedah Perancang Kehamilan Tidak Selamat Yang Masih Diamalkan Sehingga Kini - Page 5 of 9 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
8 Kaedah Perancang Kehamilan Tidak Selamat Yang Masih Digunakan Sehingga Kini

8 Kaedah Perancang Kehamilan Tidak Selamat Yang Masih Diamalkan Sehingga Kini

5 of 9
Use your ← → (arrow) keys to browse

4. Coca-cola Campur Aspirin

Satu amalan yang telah dipraktikkan di Angola sejak tahun 90-an dan masih lazim di kalangan orang muda hari ini, iaitu minum Coca-Cola dengan dua atau lebih aspirin selepas hubungan seks untuk mencegah kehamilan. Menurut UNFPA, sesetengah orang lebih suka panaskan coke terlebih dahulu.

“Saya pernah cuba kaedah ini dulu sewaktu masih remaja. I had a very bad time,” akui Judith da Costa, 34. “Sekarang saya guna pil perancang kehamilan, ini paling sesuai untuk kesihatan saya. Menurut doktor pada waktu itu, amalan tersebut tak patut dicuba kerana boleh menyebabkan serangan jantung dan jika terlebih dos boleh menyebabkan kematian.”

 

X shockingly unsafe methods of contraception people are still using today

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor