8 Kaedah Perancang Kehamilan Tidak Selamat Yang Masih Diamalkan Sehingga Kini - Page 2 of 9 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
8 Kaedah Perancang Kehamilan Tidak Selamat Yang Masih Digunakan Sehingga Kini

8 Kaedah Perancang Kehamilan Tidak Selamat Yang Masih Diamalkan Sehingga Kini

2 of 9
Use your ← → (arrow) keys to browse

1. Cuka Epal

Di Republic of Moldova, sesetengah wanita dikatakan melakukan douching dengan cuka epal selepas hubungan intim. Mereka percaya keasidan cuka akan membunuh sprema dan menghalang kehamilan.

Ludmila Bologan, pakar ginekologi di Moldova terkejut bila mendengar seorang wanita memberi ceramah merancang kehamilan dan mencadangkan cuka adalah kaedah terbaik kerana ia “semula jadi dan menjimatkan.” Realitinya, memasukkan cuka epal ke dalam vagina boleh merosotkan flora dan merengsa mukus vagina. Ini boleh meningkatkan risiko jangkitan.

 

X shockingly unsafe methods of contraception people are still using today

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor