Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
happy birthday beyonce

8 Fakta Kamu Mungkin Belum Tahu Mengenai Beyonce

Happy birthday Beyonce Knowles! Sempena ulangtahun kelahiran Bey ke-35, Cosmo senaraikan fakta menarik mengenai Beyonce dan mengapa dia layak dipanggil ‘Queen’ dalam industri muzik! 

happy birthday beyonce

1. Nama Beyonce dipilih sempena menghormati nama neneknya sendiri, sebelah ibunya iaitu Beyince. Susur alur keturunan Beyonce sendiri adalah seorang tokoh terkenal iaitu Joseph Broussard, berbangsa Acadian iaitu dari Perancis yang memperjuangkan bangsa Acadian pada tahun 1700 dan dianggap sebagai hero ketika itu. Beyonce mempunyai darah Afrika-Amerika, Perancis dan Irish.

2. Pada usia 7 tahun, Beyonce memenangi pertandingan bakat nyanyian menewaskan peserta berusia 15-16 tahun dan menerima tepukan gemuruh membawakan lagu John Lennon – Imagine.

mtv vmas 2016

3. Beyonce telah memenangi 20 trofi anugerha Grammy dan mencipta sejarah dalam industri muzik apabila menjadi artis wanita paling banyak tercalon dalam pelbagai anugerah di dunia.

4. Nombor 4 begitu sinonim dengannya kerana bukan saja dia dilahirkan pada 4 September, malah ibunya Tina Knowles dilahirkan pada 4 Januari, suaminya, Jay Z pula dilahirkan pada 4 Disember. Beyonce juga berkahwin pada 4 April 2008 dan album solo keempatnya berjudul 4 yang dikeluarkan pada tahun 2012.

A post shared by Beyoncé (@beyonce) on

5. Pengumuman yang dia hamil yang dilakukan sewaktu persembahannya di MTV Video Music Awards 2011 tersenarai dalam Guinness World Book of Records sebagai ‘menerima maklum balas di Twitter paling banyak dalam sesaat’. Pengumuman itu merekodkan 8,868 jumlah tweet dalam sesaat.

6. Beyonce sebenarnya seorang yang sangat berahsia dan pemalu. Oleh kerana kerjayanya sebagai seorang penyanyi, dia mencipta watak alter egonya iaitu Sasha Fierce. Menurut Beyonce, Sasha mempunyai karakter yang agresif, nakal, tenaga yang besar dan sedikit diva berbanding dirinya yang sebenar. “Saya cipta karakter persona pentas bernama Sasha Fierce supaya apabila saya pulang ke rumah, saya tidak perlu memikirkan apa yang Sasha lakukan di atas pentas. Jika Sasha wujud dalam dunia realiti, saya tidak mungkin akan mahu bertemu dengannya,” jelas Beyonce. Beyonce kemudian ‘membuang’ watak Sasha pada tahun 2010 kerana dia sudah cukup dewasa untuk membuat persembahan.

 

 7. Pada 2010, Beyonce dan ibunya membuka sebuah pusat Kosmetologi di Phoenix House Career Academy di Brooklyn. Pusat tersebut menawarkan tujuh bulan program latihan untuk sesiapa saja yang mahu berhenti mengambil dadah dan ketagihan alkohol. Beyonce telah menyumbangkan kesemua jumlah pendapatan yang diraih daripada filem Cadillac Records kepada pusat tersebut.
8. Fakta paling menarik: Beyonce tidak takut untuk bertumbuk demi menyelamatkan orang yang dia sayangi. Menurut rapper 50 cent, Beyonce pernah menerjahnya secara tiba-tiba apabila menyangka dia memukul Jay Z setelah melihat darah yang mengalir di tangan suaminya itu.
Foto: Instagram.com/beyonce /Oleh: @curlyjow

Fun, wacky and digital junkie. Kalau kamu suka melancong, I am the best travel buddy you will ever meet. Saya menulis semua topik tetapi hiburan dan muzik ialah forte saya. Tiga benda yang buatkan saya gembira – laut, katil yang empuk dan mashed potato.

Randomness