6 Regangan Badan Kamu Patut Buat Selepas Bangun Tidur - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

6 Regangan Badan Kamu Patut Buat Selepas Bangun Tidur

Nah, Cosmo beri jalan untuk kamu lebih lama di atas katil setiap pagi.

Alasan paling kukuh nak bermalas-malas lebih lama atas katil: Stretching atau meregangkan otot ini boleh mengurangkan lenguh pagi. Terutama untuk kamu yang susah tidur malam atau menempuh rutin senaman memenatkan kelmarin. Lebih-lebih lagi kita buka mata bukannya ada tukang urut seksi menunggu di sebelah, ye tak?

Sebelum bangun, bersedia mengikuti senaman regangan paling mudah ini oleh pakar yoga CosmoBody, Tara Stiles:

1. Regangan Soft Side: Duduk di tengah katil dengan bersila. Jalinkan tangan dengan tapak tangan mengadap keluar, regangkan tangan lurus ke atas kepala. Jangan gerakkan pinggul dari katil, perlahan-lahan rendahkan pinggang ke kanan. Berhenti seketika, sebelum kembali ke posisi asal. Ulang pergerakan ke kiri, dan kembali semula ke posisi asal untuk sempurnakan senaman itu.

Bahagian perlu dirasai: Bahagian atas belakang, lengan dan obliques.

2. Side Sweep: Masih di kedudukan sama, bersila. Kekal duduk tetapi jatuhkan pinggang ke kiri dengan biarkan lengan kiri berehat atas katil selari dengan pinggul. Tapak tangan sepatutnya mengadap bawah memberi sokongan. Bawa tangan kanak ke atas melepasi kepala, kemudian alih ke belakang arah dinding dan lapangkan dada. Berhenti seketika sebelum beralih tangan ke siling, dan berlalu ke depan dengan merendahkan tangan dan kepala ke tilam. Kembali pada kedudukan asal sebelum melakukan semula rutin tadi pada bahagian kanan pula agar sempurna regangan.

Bahagian perlu dirasai: Dada, Bahu, obliques dan belakang.

3. Forward Crawl dan Side Sway: Duduk bersila di tengah katil. Regangkan tanganmu merangkak ke depan sejauh mungkin. Condongkan lengan untuk sokongan, kemudiannya mengiring ke kiri. Berhenti seketika, kemudian kembali ke kedudukan asal sebelum ke kanan. Teruskan ayunan sisi ke sisi sehingga 20 saat.

Bahagian perlu dirasai: Pinggul, belakang dan obliques.

4. Hip Lift: Duduk bersila di atas katil. Letakkan kedua belah tangan di atas katil belakangmu. Pindah berat pada permukaan tangan dan jatuhkan kepala ke belakang. Pastikan dada, pinggul dan punggung diangkat dari katil. Tahan seketika sehingga 10 saat, dan kembali ke kedudukan asal sebelum mula semula.

Bahagian perlu dirasai: Pinggul, abs dan dada.

5. Opposite Toe Reach and Roll: Duduk bersila di katil. Kemudian regangkan kaki kanan ke arah tepi katil. Jatuhkan badan ke kanan dan letak lengan kanan ke tilam selaras kaki kanan tadi. Rendahkan tubuh dengan tangan kiri mencapai hujung jari kaki sebelah kanan. Capai hujung jari kuat-kuat, dan pusing jari kanan ke arah tengah katil dalam keadaan berguling dan biarkan bahu kiri jatuh ke tilam dalam keadaan selesa. Kemudian berputar ke belakang dalam kedudukan bahu kiri terangkat ke siling. Tinggikan siku kiri, dongak kepala dan lapangkan dada. Boleh lepaskan hujung jari kaki mengikut keselesaan. Kemudian bawa semula tangan kiri ke hujung jari, siku kamu kembali ke tengah tilam. Sambung rutin kamu berguling ke depan dan belakang beberapa kali, sebelum memulakannya semula ke arah bertentangan: Stretch kaki kiri ke tepi katil, rehat tangan kiri selari kaki dan tangan kanan mencapai jemari kaki kiri. Ulang rutin berguling ke depan dan belakang dengan menggunakan jari kaki. Kembali semula ke tengah untuk sempurnakan stretchmu.

Bahagian perlu dirasai: Bahagian belakang, hamstrings, tangan, obliques dan dada.

6. Bedside Hip Lift: Duduk di sisi katil dengan kedua kaki atas lantai. Letak kedua tapak tangan di atas tilam satu kaki berhampiran pinggul dengan jemari mengadap ke hadapan. Kedudukan lengan diletakkan ke belakang selaras bahu. Beri tekanan pada tumit dan tangan untuk menampung pinggul diangkat ke atas. Selaraskan tubuh bergaris lurus antara kepala dan lutut. Kawal perlahan-lahan dan turunkan pinggul kembali ke katil. Ulang beberapa kali sampai kamu bersedia bangun.

Bahagian perlu dirasai: Pinggul, quads, abs dan dada.

Artikel asal: Elizabeth Narins

Sumber: Cosmopolitan US