6 Fakta Terbaru Tentang Lelaki - Page 5 of 6 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

6 Fakta Terbaru Tentang Lelaki

Pada era ini, ramai lelaki menganggap kehidupan mereka jauh lebih mencabar berbanding lelaki zaman dahulu. Cosmo telah menjalankan satu tinjauan dan membincangkan penemuan terbaru itu dengan pakar seks, psikologi, antropologi dan sosiologi yang mendedahkan beberapa isu menarik.

Foto: Shutterstock.com

5 of 6
Use your ← → (arrow) keys to browse

5. TETAPI MEREKA AKAN RASA TERCABAR DENGAN KEJAYAANMU

Hari ini, wanita yang membuat keputusan untuk jadi lebih produktif dan reproductive,” kata Lionel Tiger, PhD, profesor antropologi di Rutgers University dan penulis The Decline of Males. Dan bila wanita nampak lebih berkuasa, sukar untuk lelaki menerimanya.

“Elemen produktif untuk lelaki seakan telah dirampas daripadanya,” jelasnya, membuatkan lelaki rasa dia sudah tiada apa nak disumbangkan, dan lebih teruk, berasa seakan tak diperlukan lagi.

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor