5 Snek Post-Workout Yang Enak Rasanya
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

5 Snek Post-Workout Yang Enak Rasanya

Pakar sependapat, kamu sering memberi ganjaran untuk tabiat sihat (seperti bersenam) agar amalan sihat itu kekal lama, tetapi jarang mengesyorkan ganjarang yang enak boleh dimakan.

Lebih-lebih lagi, menu enak ini seolah-olah kamu undo semula kerja keras di gim. Memo diterima. Namun tidak dinafikan kamu terbayang-bayang makanan manis walaupun ketika sedang bersenam.

Ia tidak membantu tetapi bersenam boleh meningkatkan lagi seleramu, ujar registered dietitians Tammy Lakatos Shames dan Lyssie Lakatos, jurulatih bertauliah dan penulis The Nutrition Twin’s Veggie Cure.

Terbaik adalah kamu mencari snek untu post-workout yang masih enak dimakan dan dalam waktu sama masih mampu mengekalkan tubuh yang cantik: carbs untuk menambah glycogen (aka muscle fuel); protein untuk memperbaiki muscle tissue; antioxidants untuk mengurangkan inflammation; potassium untuk menyokong muscle contractions; dan kandungan air tinggi, kerana kamu memerlukan H2O tambahan selepas berpeluh.

Kamu perlu makan semula dalam tempoh dua jam bersenam—Ketika itu otot kamu paling memerlukan nutrisi. Jadi teruskan: Nikmati salah satu snek untuk post-workout ini. Kamu berhak menikmatinya.

1. Almond Date Smoothie

Berat meningkat lebih cepat dengan kalori berbentuk liquid, jadi sediakan smoothie sendiri di rumah kerana kamu boleh mengawal kandungannya. Resipi dairy-free di Cosmobody ini berasaskan susu almond dan almond untuk protein tambahan. Dates ini mengandungi carbs dan madu disediakan antioxidants. Bonus: Minuman ini mengandungi dua kali aphrodisiac.

Apa diperlukan untuk satu sajian: 15 raw almonds; 3 dates; ½ cawan susu almond; 2 jus limes; ¼ cawan madu; secubit garam; 2 cawan ais.

Cara penyediaan: Campur semua bahan-bahan dan kisar sehingga smooth.

2. Tart Cherry Yogurt

Fakta menunjukkan jus tart cherry, mampu mengurangkan keradangan, membantu  mengurangkan kesakitan otot ahli sukan. Pistachios mengandungi tinggi potassium dan fiber untuk rasa kenyang dan menambah kerangupan. Dan semestinya, Greek yogurt, yang mengandungi campuran carbs, protein dan lemak, sememangnya makanan sangat sempurna. (kata sains!)

Apa diperlukan untuk satu sajian: ½ cawan Greek yogurt vanila rendah lemak, 1 sudu besar jus tart cherry, 1 sudu besar pistachios, dan secubit sinnamon (lebih antioxidant).

Cara penyediaan: Campurkan semua, kacau dan makan.

3. Chocolate Coconut Chia Balls

Kerana pabila saya sebut ‘treat’, kamu sebut ‘chocolate’. Semua orang tahu cocoa adalah nikmat sebenar, dan ia juga mengandungi chia seeds, paling tinggi dalam antioxidants dan protein.

Apa kamu perlukan untuk empat sajian: 5 medjool dates, 1 sudu besar 100 peratus cocoa powder, 1 sudu besar chocolate chips, ½ sudu besar chia seeds, ½ sudu besar shredded unsweetened coconut.

Cara penyediaan: Rendam dates beberapa minit atau shingga ia lembut. Dalam food processor atau blender, kisar dates dengan cocoa dan sedikit air sehingga campuran berbentuk paste. Kemudian kacau dengan chia dan chocolate chips. Guna sudu besar untuk ukuran empat bebola, kemudian gulung di dalam shredded coconut dan biarkan 15 minit sehingga sebati.

4. Chocolate Frozen Yogurt

Fakta mengatakan chocolate milk mengandungi campuran ideal protein dan carbs untuk membangkitkan semula tired muscles. Namun ketahuilah apa yang lebih bagus dari chocolate milk? Ais Krim. Betul kah: chocolate fro-yo mengandungi lebih protein daripada perisa aslinya. (walaupun tiada yang salah dengan kedua-duanya). Diakui, fakta nutrisi untuk frozen yogurt lebih luas, jadi carilah lebih empat atau lebih gram protein dan kurang 20 gram gula untuk satu sajian.

Apa diperlukan: Link ini (cari Pinkberry) dan petik kata-kata ini: Top with bananas (untuk potassium) dan serbuk buah seperti blueberries, yang sangat terkenal mengandungi antioxidants.

5. Open-Face Caprese Sandwich

Kalau kamu utamakan savory foods (Seperti ada yang sebut cheese?!), kombo ini adalah untuk kamu. Tomato kaya dengan air mengandungi potassium dan antioxidants lain, manakala roti whole grain dan mozzarella (bingo!) membekalkan carbs dan protein, sepatutnya.

Apa diperlukan untuk satu sajian: Sepotong roti whole grain, beberapa hirisan tebal tomato, sepotong nipis mozzarella cheese, sedikit minyak zaitun, basil sprigs segar, garam dan serbuk lada hitam untuk perisa.

Cara penyediaan: Letak semua bahan di atas roti. Makan.

Artikel asal: Elizabeth Narins

SumberCosmopolitan US