5 Perkara Kamu Perlu Tahu Tentang Sound Bath - Page 2 of 3 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
5 Perkara Perlu Tahu Tentang Sound Bath

5 Perkara Kamu Perlu Tahu Tentang Sound Bath

Kesihatan bukan saja penting dari segi luaran tetapi juga dalaman. Kesihatan mental seperti depresi, kebimbangan serta insomnia umpama a tough battle to win. Terapi alternatif seperti yoga dan meditasi boleh membantu seimbangkan subtle body dan chakra membuatkan kamu rasa lebih tenang dan relaks. Kini, gelombang sound bath pula menjadi kegilaan setiap yogis.
2 of 3
Use your ← → (arrow) keys to browse

 

5 Perkara Perlu Tahu Tentang Sound Bath

 

1) Bersikap terbuka untuk pengalaman penuh intimasi

Kamu akan berbaring sangat rapat dengan peserta lain sepanjang sesi ini. Body-to-body, face-to-face kinda thing! Selalunya, sound healer (Kundalini master) akan duduk di tengah bulatan dan singing bowls berada di hadapannya. Kamu dan peserta lain akan baring dalam bulatan tersebut dan kepala mendekati singing bowls. Greater vibration healing. Kebiasaannya sound bath akan dilakukan di dalam ruang kecil seperti di yoga studio – sangat intimasi. It can make you feel awkward and vulnerable, dan kamu akan terasa agak sukar untuk relaks. Just breathe into it. Ia sedikit janggal pada awalnya tapi selepas kamu lepaskan keresahan itu, everything flows.

 

2) Kamu mungkin akan terasa seperti mahu ketawa atau menangis

It’s normal! Penyembuhan muzikal berfungsi untuk melepaskan emosi yang terperangkap dalam tubuhmu. Pertama kali mencuba terapi ini, Cosmo menangis. Ia hadir secara spontan dan emosi tersebut dibawa oleh pemikiran separa sedar. Terasa seperti tubuh menyelaraskan segala tenaga serta chakra dan mewujudkan satu ruang baru. Kali kedua melakukan sound bath, Cosmo tidak henti-henti ketawa. You know the feeling, apabila semua orang sedang senyap dan tenang dan tiba-tiba kamu rasa mahu ketawa tanpa sebab? Ia mungkin akan terjadi ketika sesi ini. It’s okay just let it go. Ia adalah cara tubuh caj tenaga dalamanmu.

Kalau tak kenal nampak macam sombong, tapi bila dah kenal rupanya ‘gila-gila’ dan kaki sakat orang. A social butterfly in the concrete jungle that is Kuala Lumpur. Mudah bergaul dan sukakan cabaran serta hargai perbualan mendalam. Curious most of the time, sexy always. Put my best foot forward and is a perfect cocktail of Carrie and Samantha.

Love Expert