5 Masalah Kesihatan Yang Menyebabkan Berat Badan Kamu Meningkat - Page 6 of 6 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
5 Masalah Kesihatan Yang Menyebabkan Berat Badan Kamu Meningkat

5 Masalah Kesihatan Yang Menyebabkan Berat Badan Kamu Meningkat

Jika kamu rasa peningkatan berat badan kamu kebelakangan ini tak ada kena mengena dengan diet atau senaman, mungkin ada penyebab lain yang kamu tak jangka.
6 of 6Next
Use your ← → (arrow) keys to browse

5. Kamu Mengalami Depresi

Depresi mempunyai pelbagai tahap, tapi ia bermula dengan low mood yang konsisten. “Setiap orang mempunyai pengalaman depresi yang berbeza-beza,” kata Dr Glass. “Ada yang rasa kurang tenaga, masalah tidur, dan tak ada selera yang menyebabkan berat badan menyusut.”

“Ada pula yang ambil alkohol secara berlebihan daripada biasa dan makan lebih banyak, yang boleh menyebabkan berat badan meningkat.”

Berbincang mengenai masalah mental kamu boleh jadi menakutkan, tapi percayalah, berjumpa dengan doktor adalah langkah terbaik. Doktor akan mencadangkan pilihan rawatan yang akan membantu kamu berasa lebih baik.

 

Foto: Shutterstock.com

 

Artikel asal: Lucy Abbersteen (cosmopolitan.com.uk)

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor