5 Masalah Kesihatan Yang Menyebabkan Berat Badan Kamu Meningkat - Page 3 of 6 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
5 Masalah Kesihatan Yang Menyebabkan Berat Badan Kamu Meningkat

5 Masalah Kesihatan Yang Menyebabkan Berat Badan Kamu Meningkat

Jika kamu rasa peningkatan berat badan kamu kebelakangan ini tak ada kena mengena dengan diet atau senaman, mungkin ada penyebab lain yang kamu tak jangka.
3 of 6
Use your ← → (arrow) keys to browse

2. Kamu Mungkin Mengalami Cushing’s Syndrome

Cushing’s Syndrome adalah apabila tubuh kamu menghasilkan terlalu banyak hormon stress, kortisol. Ini boleh menybabkan berat badan meingkat, lebih-lebih lagi di bahagian dada, perut, leher dan wajah, manakala bahagian tubuh lain kekal langsing.

“Cushing’s Syndrome boleh disebabkan oleh pengambil steroid or tumor,” jelas Dr Glass. “Jika kamu risau kamu mengalami masalah ini, berjumpalah dengan doktor dan beritahu jika kamu ada mengambil steroid.”

 

Why your hay fever is next level this year

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor