5 Cara Untuk Berhenti Membenci Kerjaya Kamu - Page 4 of 5 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

5 Cara Untuk Berhenti Membenci Kerjaya Kamu

Kerana kamu perlukan sumber pendapatan and can't just quit!

Pop quiz: Adakah pekerjaan kamu... A) Membosankan, B) Tiada masa depan, C) Dikelilingi rakan sekerja yang menjengkelkan, atau D) Mana-mana kombinasi di atas? 

Kebanyakan orang pernah merungut tentang salah satu masalah di atas, namun tak ramai yang berani berhenti kerja disebabkan hal tersebut. Apa yang boleh kamu buat: "Ubah cara kamu berfikir tentang waktu kerjamu," kata Daniel M. Cable, penulis Alive at Work. Mengubah mind-set akan membantu menjadikan waktu kerja kamu lebih menyeronokkan dan bermakna. Begini caranya... 

4 of 5
Use your ← → (arrow) keys to browse

4. Cuba tugasan baru

Dah lama tak lakukan tugasan baru? Cari cara untuk luaskan tanggungjawab kamu, kata Amy. Jika kamu biasa jadi budak suruhan bos, tanya jika kamu boleh ambil alih projek klien. Ini bukan saja menunjukkan kamu ada inisiatif (helo, kenaikan pangkat!), tapi mencuba sesuatu yang baru juga boleh mencabar kamu untuk bekerja lebih keras. Ini akan membantu meningkatkan job satisfaction secara keseluruhan. 

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor