4 Tabiat Buruk Yang Boleh Merosakkan Kulit Wajah - Page 2 of 5 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

4 Tabiat Buruk Yang Boleh Merosakkan Kulit Wajah

Terlalu sibuk dengan kerjaya? Tak sempat nak belek dan jaga wajah? Jangan malas dan selalu beri alasan kerana aktiviti kamu sehari-hari sebenarnya boleh merosakkan kulit dan buat wajah nampak lebih tua daripada usia.

Foto: Shutterstock.com

2 of 5
Use your ← → (arrow) keys to browse

Tabiat 2: Berparti untuk hilangkan tekanan

Kesannya: Kedutan dan kekusaman

Terdedah kepada asap rokok dan pendingin hawa berjam-jam lamanya akan buat kedutan lebih dalam dan kulit nampak kusam. Minuman dan makanan ringan yang banyak gula serta garam akan buat kamu nampak tua lebih cepat. Ia dipanggil glycation – gula merosakkan penghasilan kolagen yang bertanggungjawab buat kulitmu anjal. Satu lagi isu: Asap, tak kiralah kamu hidu atau tidak, ia penuh dengan radikal bebas yang ‘memakan’ kolagen serta karsinogen yang menambah risiko kanser kulit.

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor