3 Sebab Kenapa Kamu Perlu Rajin Membaca - Page 3 of 3 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
3 Sebab Kenapa Kamu Perlu Rajin Membaca

3 Sebab Kenapa Kamu Perlu Rajin Membaca

Terma ‘ulat buku’ atau nerd freak tidak seharusnya wujud! Kajian membuktikan bahawa membaca boleh meningkatkan keyakinan diri. So...what’s the point being all cool and pretty, tapi tidak ‘berisi’? Jom membaca untuk bina keyakinan dirimu!

Girls Should Read More!

Foto: 123rf.com

Jika kamu suka baca buku, kamu tidak keseorangan. Ramai orang di seluruh pelosok dunia gemar membaca dan ia bukanlah hobi yang kian pupus. Tetapi, ada juga orang yang tidak suka membaca dan mungkin kamu tergolong dalam kategori tersebut. Walaupun jika kamu gemar membaca, besar kemungkinan kamu tidak tahu selain meningkatkan pengetahuan, ia juga boleh buat kamu lebih gembira, kurang stress sekali gus menaikkan keyakinan diri di tempat kerja, ketika bersosial mahupun di rumah. Cosmo kongsikan tiga cara bagaimana membaca boleh tingkatkan keyakinan diri.

3 of 3Next
Use your ← → (arrow) keys to browse

3) Membaca buatkan kamu lebih gembira

More than anything else, reading can be enjoyable and make you happier. Apabila kamu gembira, kamu jadi lebih yakin. Ramai orang kaitkan kegembiraan dengan keyakinan diri. Dengan membaca, kamu boleh bawa diri ‘belayar’ ke tempat yang boleh buat kamu lupakan masalah seketika. Ia terbukti sebagai satu bentuk meditasi yang melibatkan minda. When you’re back from your mental vacation, kamu akan rasa lebih segar dan dalam keadaan lebih gembira.

Apa yang lebih hebat adalah kamu boleh bawa buku atau majalah ke mana jua jadi kamu boleh bacanya di tempat kerja, di kafe mahupun ketika sedang bersantai di tepi pantai atau kolam renang. That’s why reading is one of the greatest ways you can boost your confidence.

Kalau tak kenal nampak macam sombong, tapi bila dah kenal rupanya ‘gila-gila’ dan kaki sakat orang. A social butterfly in the concrete jungle that is Kuala Lumpur. Mudah bergaul dan sukakan cabaran serta hargai perbualan mendalam. Curious most of the time, sexy always. Put my best foot forward and is a perfect cocktail of Carrie and Samantha.

Love Expert