12 Cara Tingkatkan Hormon Gembira - Page 3 of 3 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
12 Cara Tingkatkan Hormon Gembira

12 Cara Tingkatkan Hormon Gembira

Cosmo akui bukan mudah untuk kekalkan mood gembira. Kamu tidak perlukan banyak, 12 perkara ini sudah mencukupi untuk bangkitkan happy hormones kamu!

12 Cara Tingkatkan Hormon Gembira

Foto: Depositphotos

3 of 3Next
Use your ← → (arrow) keys to browse

9. BELI KOPI UNTUK STRANGER

Ya, Cosmo tahu. Satu perkara yang kamu tahu perihal jejaka yang duduk di belakang kamu adalah he’s hot as the latte he ordered! Tapi perbuatan baik cipta ikatan yang mencukupi untuk tingkatkan hormon gembira kamu. So why not!

10. BERSERONOK DI KONSERT

Pergi acara muzik semarakkan perasaan bahawa orang sekeliling kamu kongsi kegembiraan sama seperti kamu. That’s like being bonded times a thousand.

11. LAKUKAN SKYDIVING

Atau cuba paddleboard, atau minta kenaikan gaji – apa-apa perkara ‘menakutkan’ yang buatkan tangan kamu berpeluh dan jantung kamu berdegup laju. Kamu akan rasa AH-MAZING selepas lakukannya.

12. BERSENAM

Sepanjang kamu bersenam, otak kamu keluarkan endorphins kemudian keluarkan dopamine sebagai ganjaran selepas kamu berpenat-lelah mengerjakan ototmu. Bawa teman untuk bersenam bersama dan kamu akan dapat nikmat oxytocin dan serotonin juga.

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor