10 Tip Untuk Jadikan Kopi Kamu Lebih 'Sihat' - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

10 Tip Untuk Jadikan Kopi Kamu Lebih ‘Sihat’

Akhirnya! Kini kamu boleh hirup kopi kegemaran setiap pagi tanpa rasa bersalah.

 

 

Pasti kamu sudah penat membaca tentang keburukan kopi yang boleh menjejaskan kesihatan, dan bengang bila melihat rakan sekerja berbadan langsing lalu di sebelah membawa secawan teh hijau sambil ucapkan, “Hello”. Well we feel you ladies, sebab itulah kami cadangkan beberapa genius hacks yang boleh kamu cuba.

Prev1 of 10
Use your ← → (arrow) keys to browse

1. Elak pemanis tiruan/krim dan refined sugar

Ini mungkin kedengaran mustahil buat kamu yang mahukan deruan adrenalin di waktu pagi, tapi dengar dulu. Menambah refined sugar (atau pemanis tiruan) boleh merosakkan tubuh. Jumlah fructose yang tinggi di dalam gula boleh mendatangkan pelbagai penyakit seperti obesiti dan kencing manis. Jadi jika kamu tak boleh singkirkan terus gula dalam diet, pilih gula nipah atau maple syrup organik dalam jumlah yang sedikit, atau pengganti gula semula jadi seperti Stevia.

Sama juga dengan krimer tiruan rendah lemak yang diproses, ia mendatang lebih keburukan berbanding kebaikan. Tiada apa yang lebih baik berbanding makanan semula jadi, jadi sebaiknya pilih full-fat cream untuk ditambah ke dalam kopi kamu.

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor