10 Nasihat Cinta Terbaik - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

10 Nasihat Cinta Terbaik

Tak semestinya kamu saja yang betul, si dia juga ada pendapat dan perspektif tersendiri dalam bab perhubungan. Jejaka Cosmo berkongsi nasihat cinta mereka.

20676860_m

 

1. Jangan terus bersama dengan orang yang suka menyakiti atau memperkecilkan kebolehan kamu kerana ia beri impak besar sepanjang hayat!

 

2. Percayalah! Kamu perlu tahu bila untuk tinggalkan jika hubungan itu tak berjaya. Jaga perasaan sendiri dan jangan ‘makan hati’.

 

3. Bila mentol lampu terbakar, kamu akan tukar mentol baru, bukannya beli rumah baru. Begitu juga dengan perhubungan, selalu perbaiki cara kalian berkomunikasi.

 

4. Jangan settle down dengan pasangan yang tak ada perasaan terhadap kamu atau kamu hanya sayangkannya kerana perhubungan kalian sudah terjalin bertahun lamanya. Jangan sesekali perjudikan masa depanmu dengan orang sebegini.

 

5. Mungkin sekarang kamu mencintai satu sama lain, tapi tak bermakna perasaan itu boleh bertahan buat selamanya.

 

6. Tiada hubungan yang sempurna, pasti konflik timbul. Yang penting, kena ada inisiatif untuk perbaiki dan selesaikannya, bukan lari daripada masalah.

 

7. Selesaikan masalah jika ada. Jangan memendam rasa kerana ia akan menjadi duri dalam perhubungan. Luahkan apa yang terbuku di hati dan berbincanglah secara baik.

 

8. Jangan cari pasangan yang perlu dilayan seperti raja atau puteri. Sebaliknya cari yang boleh dilayan seperti rakan kongsi supaya mudah untuk kamu bawa berbincang dan bermanja.

 

9. Pastikan keyakinan kamu adalah “Saya okey saja jika dia sukakan saya atau tidak,” bukannya “Saya tahu dia sukakan saya.”

 

10. Kamu tak perlu cari the right person, sepatutnya kamulah yang perlu jadi the right person.

 

Foto: 123rf.com

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor